РАЗПРОСТРАНИ! Ново решение преди 10 минути! Много области удължават ваканцията! Това са

РАЗПРОСТРАНИ! Ново решение преди 10 минути! Много области удължават ваканцията! Това са

Сподели

На поредно удължаване на ваканцията заради грипа и студа ще се радват учениците у нас. Грипната ваканция за учениците в област Русе, включително в областния град, се удължава до 13 януари включително, съобщиха от областната управа в крайдунавския град. На състояло се днес съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания е била отчетена тенденция за повишаване на заболеваемостта в областта, съобщи Пик.

Още два дни ваканция ще имат и учениците от Пловдивска област, съобщи Иванка Киркова началник на Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ в Пловдив област. Тя поясни, че удължаването на ваканцията е изпълнение на предписание на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Пловдив, изпратена до РИО-Пловдив и кметовете на общини. За неучебни са обявени и дните 12 и 13 януари. Така учениците трябва да се завърнат в класните стаи в понеделник, 16 януари. Д-р Моника Троянчева от РЗИ – Пловдив уточни, че заболеваемостта в областта остава непроменена или 123 на 10 000 души.

Учениците в Бургаско също ще подновят занятията си в понеделник идната седмица. Причината за това е препоръка на РЗИ в морския град, публикувана на страницата на Регионално управление на образованието. Препоръката е разпратена до директорите на учебни заведения. Част от тях вече са се съобразили с нея. По данни на РЗИ заболеваемостта в региона е в предепидемични стойности. През последните два дни те са 71,42 на 10 000 души население. Най-много се разболяват децата от 0 до 4 годишна възраст. Веднага след тях е рисковата група от 15 до 29 години.

Наблюдава се спад на болните при учениците от 5 до 15 годишна възраст и това се дължи на спрените занятия, твърдят от РЗИ. И за учениците в седемте общини на област Силистра първият учебен ден след коледно-новогодишната ваканция ще е 16 януари. 2 и 13 януари ще бъдат неучебни и в община Шумен. Още два дни, до края на седмицата, продължава ваканцията и за учениците в община Димитровград, съобщи кметът Иво Димов.

12 и 13 януари ще бъдат неработни също за учителите и помощния персонал в учебните заведения, уточни той. Удължена до 13 януари, петък, е грипната ваканция в Ямболска област. Решението е взето от Регионалната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Ваканцията за учениците в община Перник е увеличена с още два дни, съобщиха от образователния инспекторат. Така учащите, които трябваше по последната разпоредба да са в час от четвъртък – 12 януари, ще останат по домовете си до края на седмицата. Учебният процес ще бъде възстановен на 16 януари.

Сподели