Удивително! Александра се събуди от кома след 16 години (Ето какво се...

Удивително! Александра се събуди от кома след 16 години (Ето какво се случи)

Сподели

На 11 май 6‐годишната Александра Янчарска, дъщеря на известна полска актриса, гълта хапче с вода и се задавя. Заради хипоксията момичето изпада в кома, в която се намира до август тази година. Днес, вече 22‐годишното момиче, вече може да изразява гняв или радост, както и да възприема това, което се случва около нея, съобщи medportal.ru, цитирана от actualno.com.Това става възможно благодарение на съвместната работа на полските и японски медици.

Те разработват процедура, с помощта на която се имплантират електроди в шийната част на гръбначния стълб. Тези електроди получават сигнали от основната част на апарат, разположен на тялото на пациента и подава ток, който стимулира работата на мозъка, като подобрява кръвообращението, пише Блиц. Стимулаторът е бил поставен на още 6‐ма пациенти през 2016 година, като един от тях вече се е събудил през месец май.

 

Доктор Моника Барчевска от клиниката по неврохирургия на университетската болница в Олтштине заяви, че може да се говори за пълно излизане на момичето от кома. Пациентката ще има нужда от рехабилитация – отново ще се учи да ходи и говори, но самият факт на случилото се дава надежда за много пациенти.

 

Стимулаторът ще бъде поставен на още 8 пациенти до края на годината.

 

 

За жената

Сподели