Много тежка вест! Той спаси живота на всички нас! Отиде си най-големият

Много тежка вест! Той спаси живота на всички нас! Отиде си най-големият

1013

Лойд Коноувър, химикът, изобретил тетрациклина – един от най-ефективните и масово предписвани антибиотици, почина на 93 години в САЩ. Работата му води до създаването на цяла поредица от подобни медикаменти, спасили живота на милиони хора през годините, пише „Дневник“.

Той започва работа като изследовател в компанията „Пфайзър“ в Бруклин през 1950г. По това време фармацевтичните фирми, окуражени от успеха на пеницилина и как се е справял той с инфекциите по бойните полета на Втората световна война, усилено търсят нови антибиотици.

Но пеницилинът идва от природата и малцина са вярвали, че нещо може да се подобри в този продукт на еволюцията. Коноувър бил заинтригуван защо двата известни антибиотика от природата (хлортетрациклин и окситетрациклин) са с напълно идентична формула с изключение на два атома – хлорен и кислороден, на място, където изглежда, че би трябвало да има водороден.

Допускайки, че ако замени тези атоми с водородни, ефективността на антибиотика ще се подобри, той го прави чрез рутинна химическа процедура и с помощта на един помощник. „Не исках да има публика, ако се провалим“, разказва той десетилетия по-късно.

 

Резултатът е тетрациклин – мощен антибиотик с по-малко странични ефекти. Коноувър възприема това като доказателство, че чрез химическа промяна може да се постигат по-добри лекарства. Днес почти всички антибиотици са полусинтетични.

Коноувър споделя, че екипът, с който работел, трябвало да открие химическата структура на двата природни антибиотика и когато изпълнили задачата, колегите му се заели да си напишат докладите за откритието. Това развързало ръцете му и му оставило време да експериментира. „Всички мислеха, че това е краят на проекта, а аз исках да продължи работата по тези прекрасни и интересни молекули.“

Тетрациклинът се прилага ефективно срещу множество потенциално смъртоносни инфекции при хората и се хареса на отглеждащите птици и свине в закрити пространства заради стимулирането на растежа и предотвратяването на зарази и масова смърт на животните. Във фермите за цветя пръскат продукцията с тетрациклин – също като средство срещу зарази.

„Ню Йорк таймс“ разказва, че Коноувър прекарал едва ли не половината от кариерата си в даване на експертизи и свидетелски показания на множеството съдебни процеси за собствеността върху патента за изобретяването на тетрациклина. Още две фармацевтични компании твърдят, че техни учени са го изобретили по-рано, но са регистрирали патента за него след „Пфайзър“.

За да прекрати процесите, компанията издава лиценз на конкурентите си. Федералното правителство във Вашингтон, обаче, атакува тези сделки, защото смята, че те намаляват конкуренцията на пазара. Край на битката е поставен чак през 1982г. с потвърждаване и на патента, и на лицензионните договори – над 30 години след изобретяването на тетрациклина.

Междувременно масовата му употреба ражда бактерии, на които той вече не действа. Поради това в Европа и САЩ са наложени ограничения върху употребата на тетрациклина в земеделието.