Ексклузивно! Морско чудовище от Франция се насочва към България! Ще ни пази...

Ексклузивно! Морско чудовище от Франция се насочва към България! Ще ни пази от

662

Фрегатата La Fayette на ВМС Франция, която влезе в акваторията на Черно море, е един от най-съвременните кораби, построени във Франция по технологиите „стелт” и е универсален военен кораб с мощно въоръжение.

Това разказа пред телевизия „Звезда” капитан от 1 ранг от запаса, военният експерт Василий Дандикин. „Естествено там има ударен ракетен комплекс, комплекс за борба с подводници, а също и комплекс за ПВО – ракетни-зенитни комплекси, автоматично оръжие с калибър 100 мм, щатен хеликоптер, както и радиолокационни средства за следене и борба”, каза експертът.   Според него, освен щатното оръжие и щатния екипаж на кораба може да присъстват и специалисти от разузнаването. „Преди всичко корабът има възможности за борба с подводници и за подкрепа на десант. Тоест, фрегатата е многоцелеви кораб”, обясни Дандикин.   Експертът също отбеляза, че оръжието, с което е снабдена фрегатата, е френско производство. По думите му, Франция се отличава със своя военнопромишлен комплекс, за разлика от Великобритания, на чийто кораби има ракети американско производство.   Експертът поясни, че фрегатата действа в рамките на програмата на НАТО за засилване на присъствието в Черно море.„Те имат право да се намират там не повече от три седмици според конвенцията от Монтрьо за статута на проливите. Затова те се сменят едни-други”, добави експертът.     Трябва да се отбележи, че корабът се насочва да акостира в България, която е член на НАТО. При това България няма голям флот , но активно участва във всички мероприятия на ВМС на НАТО в западната част на Черно море, подчерта експертът.

По-рано френският посланик в България Ерик Лебедел в профила си в Туитър написа, че френската фрегата Лафайет F710 е влязла в акваторията на Черно море близо до бреговете на Истанбул, пише Блиц.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини – такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!