Гледах я в ръцете: взе широка четка, нишесте и започна. Пред очите...

Гледах я в ръцете: взе широка четка, нишесте и започна. Пред очите ми яйцата се превърнаха в шедьовър! (Снимки)

2713

Техниката  декупаж  използва от много майстори за украса на мебели, кутии, часовници, чинии, както и много други занаятчийски изделия . Но защо не опитате този метод за украса на яйца за Великден ?

Днес ще ви разкрием всички подробности на изкуствотото декупаж върху варени яйца . Инструментите, които са ви необходими, са стандартни: основа (яйце), салфетки с тематичен модел и лепило . Последното, между другото, е по-добре да се замени с по-  годен за консумация продукт  – ето какво ви  предлагаме:

декупаж великденски яйца

Как се украсяват великденски яйца с декупажСинтетичните бои придават на черупката специфична яркост, но дали са здравословни – това е съмнително. Много по-добре е да зарадвате гостите с красиви произведения, в приготвянето на които не участват  вредни вещества  . Ето защо при декупаж върху яйца се препоръчва да се използва яйчен белтък или нишестена паста . Толкова е просто!

декупаж великденски яйца

ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ:

варени яйца белтък шарени салфетки клечки за зъби малки ножици четкадекупаж великденски яйца

КАК СЕ ПРАВИ:

Изрежете желания фрагмент от салфетките , като отделите само слоя с рисунката, а след това го прикрепете към черупката, като оформите желаната картинка.  Разбъркайте белтъка с вилица, но не го разбивайте! С четка нанесете тънък слой върху черупката. Внимателно поставете фрагмента от салфетки, като започнете от средата към краищата, след което с четка нанесете слой белтък върху фрагмента. Сега можете да пристъпите към залепването на следващия фрагмент. Готовото яйце поставете върху две клечки за зъби и изчакайте, докато белтъкът изсъхне. Фиксирайте всичко с още един пласт белтък и оставете да изсъхне върху клечките за зъби.декупаж великденски яйца

Белтъкът съвсем не е единственият начин да се използват естествени продукти за декупаж . Вместо лепило може да се използва и  нишестена паста . Приготя се много лесно: разредете 0,5 ч.л.  нишесте с 2 супени лъжици  студена вода и изсипете на тънка струя в кипяща вода (0,5 чаши), като разбърквате енергично. Свойствата на така приготвената паста се запазват в продължение на дни.

И накрая, няколко  идеи за декорация на яйца  с техниката декупаж:

декупаж великденски яйца

декупаж великденски яйца

декупаж великденски яйца

декупаж великденски яйца

декупаж великденски яйца

Декупаж върху яйца  – това е едно вълнуващо преживяване в навечерието на седмицата на Великден! В създаването на подобни красоти може да включите цялото семейство, особено ще се хареса на децата. Ако статията ви е вдъхновила, споделете я с приятелите си!