Всички говорят за това! Хиляди споделят и коментират и има защо! Ето...

Всички говорят за това! Хиляди споделят и коментират и има защо! Ето как да направим козунак в пералня! УНИКАЛНО!

2326

Как да замесиш хубав козунак, да стане на конци, и то без да влагаш излишни усилия, ако нямаш вкъщи тестомесачка или машина за правене на хляб? С центрофугата на пералнята, дава отговор запалената по вкусотиите Христина Чавдарова, а революционното разкритие предизвика истински фурор в групата „В моята кухня“. Авторката тутакси бе затрупана с купища въпроси за рецептата и технологията на важната за крайния резултат манипулация. Интересът бе съвсем очакван, след като Христина бе публикувала и снимка на готовия домашен сладък хляб, изглеждащ като картинка от реклама.

Майсторката с готовност споделя щадящия труда на домакинята способ заедно с рецептата: 3 яйца (оставя се един жълтък за намазване ), 150 г захар, 200 мл прясно мляко, 7 г суха мая, 75 мл олио+ масло (общо), като половината се оставя за доомесване, ванилия, кората на един лимон, щипка сол, брашно около 600 грама. Яйцата се разбиват със захарта, прибавяме половината от прясното мляко (другата половина е за активиране на маята) и 1/2 от мазнината, ванилията и настърганата кора на лимона. Млякото се затопля, слагаме 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно, маята и оставяме да се активира. В купа пресяваме брашното и солта, добавяме яйчената смес и шупналата мая. Замесваме меко и гладко тесто. Идва ред на вкарване на останалата мазнина. След това слагаме тестото в 3-4 по-дебели торбички и пускаме в пералнята на по-ниски обороти. Моят уред няма опция да избирам оборотите, имам само бърза и бавна центрофуга. Пуснах го на бавна за около 5 мин. Цялата програма беше 10 минути, но аз я спрях на 5. После тестото втасва. След това се оформя в тавичка и втасва втори път, маже се с жълтъка, размесен с малко олио и се пече на 170-180 градуса. Мисля, че на всяка рецепта ще може да се приложи методът с центрофугата. Ако тестото е повече, да кажем един килограм, може да го разделите на две.

Не се минава и без нелепи питания, като трябва ли да се връзва торбичката в стила на небезизвестните съвети за това как се вари или пече яйце в микровълновата. Въпреки всички предупреждения на производителите, че яйцето избухва под напора на микровълните, потребителят упорито опитва. Увива го в тиксо, а после чисти размазалия се по стените жълтък и пита: къде сбъркахме. Дупчи черупката, за да изравни налягането, но то пак гръмва. Налива вода в стъклена тенджера, за да изравни осмотичното налягане, похлупва я плътно с капак, а после събира парчетата стъкло заедно с останките от храната. Та в духа на остроумните отговори от производители на микровълнови фурни репликата за необходимостта от връзване на торбичката е следната: „Ако се спука торбичката, хвърляме и козунака, и пералнята!“.

В следващи постинги нестандартното изпълнение също става предмет на обсъждане. „Ще вземете да си разбалансирате пералнята и ще има да подскача после…“, предупреждава предпазлива госпожа. Друга обаче опонира, че от 20 години меси така, козунакът става перфектен, а пералнята не я е изоставила. Следващата споделя опит: много пъти е месила в центрофугата, но за всеки случай – да не се спука пликът – го поставя в чиста калъфка за възглавница.

„И ухае ли на омекотител?“, задава процедурен въпрос любопитна кулинарка и следва подвъпрос дали се пуска предпране. Други провокират завистта на съмишленичките си с хвалебствия за машините си за хляб, сполучливо именувани „снахата“ или „Изаура“. Понеже вършат работата на центрофугата.

Преобладаващите мнения обаче са в този дух: „На 60 години и аз научих нещо изумително, това трябва да се опита“, „Жива да не бях, не мога да изразя с думи възторга от съвършенството на женския ум“, „Хриси, ти си гений, моето момиче, ще опитам и непременно ще публикувам снимки каквото и да се получи. А ако ми кажеш, че и тестото за погачи мога да го хвърля в центрофугата, всички мастер шефове, дето сега се дуят по телевизията, да ходят в канала“./Марица.бг