Внезапна тъжна вест! Отиде си една епоха! Бившият министър

Внезапна тъжна вест! Отиде си една епоха! Бившият министър

1492

Почина почетният гражданин на Свищов Сава Дълбоков.

„На 14 април той пое по своя вечен път, оставяйки след себе си дела за пример и достоен живот. Приносът му за Свищов, като смел българин и отговорен държавник, е част от историята на нашия град, с която всички се гордеем. Неговата любов към родината и смелост да отстоява нейния суверенитет са пример за поколения наред“, пише на сайта на Община Свищов.

Сава Атанасов Дълбоков е роден на 17 декември 1919 година в свищовското село Овча могила. Завършва право в Софийския университет. Член е на РМС от 1934 г. и на БКП от 1936 г. През 1942 година излиза в нелегалност и постъпва в партизанска чета „Христо Ботев“ (на която е политкомисар), действаща в Свищовския край. Има издадени 3 смъртни присъди по ЗЗД. След 9 септември 1944 година е първи секретар на Околийския комитет на БКП в Свищов. Бил е първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Плевен. Многократно е избиран за народен представител и през годините е заемал отговорни държавни постове, като заместник-министър и министър в няколко правителства на България. Бил е секретар на ЦК на БКП (1972 – 1976), допълни Блиц.

На 25 май 1982 година с решение № 50 на ИК на ОбНС Сава Дълбоков става почетен гражданин на град Свищов. „По повод тъжното събитие и раздялата ни със Сава Дълбоков, Община Свищов направи книга за съболезнования. Тя е изложена на специално обособено място във фоайето на Община Свищов“, информираха още от кметската администрация. Погребението ще се състои в Централни софийски гробища на 22 април (събота) от 11.30 часа.

Община Свищов изразява своите съболезнования към неговите близки и роднини!

Поклон пред паметта му!