КРАЙ! ВСИЧКО СВЪРШИ! МВР обяви: Митьо Очите е

КРАЙ! ВСИЧКО СВЪРШИ! МВР обяви: Митьо Очите е

2429

Очаква се скоро делото да влезе в спецсъда

Разследването за стрелбата по Димитър Желязков в Слънчев бряг на 8 юни м.г. е приключило и в момента върви предявяването на материалите на двете страни, научи 24 часа.

Самият Желязков вече се е запознал с разследването, предявани са и материалите на неговия авер Никола Маринов – Кольо Магарето, който също бе ранен при престрелката в ресторант „4 you“.

Успоредно върви и предявяванто на делото на десетимата обвиняеми за участие в организирана престъпна група с лидерът Божидар Кузманов-Божо Кравата. Той е под домашен арест и гледа малко бебе.

 

Тежко въоръжени полицаи водят стрелеца Тодор Славов в Бургаския окръжен съд. Снимка:Елена Фотева

Според прогнозите на разследващи, съвсем скоро делото за стрелбата, придобила известност като „спор за парко-нарко-място“ трябва да влезе в специализирания съд.

 

Божидар Кузманов излиза от Бургаското следствие. Снимка:Елена Фотева

Десет месеца след кървавия екшън в Слънчев бряг, при който загина 47-годишният гард на Митьо Очите Александър Алексиев, а Желязков бе тежко ранен и оцеля по чудо, само двама са зад решетките.

Това са Тодор Славов, физческият убиец на гарда Александър и помориецът Георги Иванчев – един от стрелците по Митьо Очите. Вторият стрелец по Очите Радослав Димитров от Плевен от месеци е на свобода под парична гаранция.

Според прокуратурата Славов, Иванчев и Димитров са единствените, които са стреляли вечерта на 8 юни в ресторанта.

Защитата на обвиняемите обаче не е на същото мнение. Напротив, адвокатите на задържаните твърдят, че Желязков и хората му са нахлули в заведението, били са въоръжени, но незнайно защо прокуратурата е неглежирала тези подробности.

Обвинения така и не бяха повдигнати на нито един от обкръжението на Димитър Желязков, с което той е влязъл във „4 you“.

Нещо повече. Тези дни апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров заяви, че няма никакави данни Димитър Желязков да е стрелял в ресторанта.

„Всичко по разследването бе свършено в първите няколко седмици в Бургас. Още тогава бяха на лице данни за организирана престъпна група и беше логично делото да се изтегли в специализираната прокуратура в столицата. Към него бяха присъединени още две-три дела“, допълни Петров.

На 8 юни вечерта в пълния с туристи ресторант „4 you“ на не повече от 200 м от главната алея в курорта се стреля като на кино – бързо, много и на посоки. На място е убит 46-годишният Александър Алексиев, пронизан със 7 куршума. Проснат на пода с няколко огнестрелни рани е Димитър Желязков-Очите.

Само 30 секунди по-рано – толкова трае цялата пукотевица, несебърският бос Желязковв влиза в заведението с пура в ръка, по бронежилетка и къси гащи.

Няма спор в това, че посещението в ресторанта е било организирано. Част от хората на Митьо Очите се събират в офиса на „Аркус сигурност“ в Слънчев бряг. В компанията на Желязков са и служители на фирмата, които в показанията си го наричат „шефа“, макар че Димитър Желязков се води консулнат в охранителната фирма. Убитият Александър пък по документи е основен съдружник.

Самият Желязков не отстъпва от версията, че е отивал на вечеря в заведението на своя приятел Боби Канадеца.

Ето какво казва той пред 24 часа месеци след стрелбата: „Видях кой стреля по мен отстрани. Но по мен е стреляно от 3-4 места. В мен е имало куршуми от 3 оръжия. 13 патрона. И един по крака. Тези от рикошетите не ги броя“.

Многото прострелни рани са сред най-сериозните доводи на прокуратурата срещу версията за самоотбрана от страна на Божо Кравата и хората му.

Колко оръжия са гърмели във „4 you“ е една от загадките в случая.

И Тодор Славов, и убитият Сашо са носели законно притежавани пистолети. Със сигурност две смъртоносни рани в тялото на Сашо са от оръжието на Тодор, но той е получил още две – неясно от чий пистолет.

Когато полицаите влизат в ресторанта, Тодор Славов предава своя законен „Щаер“, а на едно от сепаретата е оставен „Макаров“. Експертизата показва, че той е със заличени номера. По него са намерени биологични следи от двама участници в конфликта – на Георги Иванчев и на Никола Маринов – Кольо Магарето. Това е доказано с ДНК експертизи.За прострелването на Магарето и до днес няма обвинен, загадка остава чий пистолет го е ранил в крака.

След първоначалното неглежиране на стрелбата в Слънчев бряг, определена като скандал за паркомясто, бързо става ясно, че случилото се разкрива по-дълбоки процеси, които от години вървят в най-големия ни морски курорт.

Конкретният повод за фаталната среща между Очите и Кравата на 8 юни е свързан с „условията“ за работа на татустудио, наето от Иван Терзийски – един от обвиняемиете за организирана престъпна група с лидер Божо Кравата.

Туроператорът Себастиян Новени, който е един от основните свидетели по делото, няколко сезона е водел туристи в студиото, като срещу това е получавал процент. За сезон 2016-а обаче датският гражданин от албански произход поискал и твърда сума. Пред разследващите туроператорът твърди, че е получавал заплахи от Божидар Кузманов и Иван Терзийски да не води клиенти на други места.

Новени е пребит ден преди стрелбата, извършителите не са заловени. Според запознати той е поискал протекция от Митьо Очите чрез Велислав – приятеля на голямата му дъщеря Станислава, а посредник в уреждането на конфликта трябвало да бъде Христо Широков – приятел на Очите, в момента общински съветник от ДПС в Поморие.

Първо Божидар е получил предложение да отиде в офиса на Аркус сигурност, но той отказал.

Мястото на срещата било пренасочено във „4 you“, но трябвало да бъде между него и Широков.

Ето какво твърди Божо Кравата в интервю пред 24 часа: „Уговорката бе да разговарям само с Христо, 10 минути преди срещата разбрах, че ще идва и Очите. Но не съм очаквал да нахълтат 30 души. Митьо влезе и тръгна към местата, където бяхме седнали, крещеше и разхвърляше масите по пътя си. Подадох му ръка, а той ме удари с юмрук по брадата. Паднах и в следващия момент се чуха гърмежи“.

Надучпеният на решето Димитър Желязкоз е приет в бургаската болница, която в нощта на 8 юни се оказав под обсадата на негови роднини, авери и сподвижници.

За кратко време той губи голямо количество кръв и лекарите не дават големи надежди. В първите дни му преливат 137 сака с кръвни продукти. 43-годишният мъж дълго е между живота и смъртта. След три седмици престой в МБАЛ Бургас, лекарите съветват той да бъде транспортиран в столицата. Няколко часа линейката обикаля по болници в София, а вратите се затръшват една след друга. В крайна сметка Желязков е приет в „Софиямед“.

По-късно претърпява и интервенция на засегнатия от куршумите уретер в турска клиника.

10 месеца след стрелбата Митьо Очите се възстановява и не спира да хвали бургаские лекари, а култовата му фраза „Няма да съм все така“ изглежда все по-реалистична.

Преди около месец Очите демонстрира „завръщането си“ в светския живот, избирайки едно от популярните бургаски заведения. Барът обаче веднага бе блокиран от полицейски патрулки, които провериха клиентите, както и колите на несерския бос и компания.

Днес и най-верните му хора и най-върлите му врагова са единодушни – една от най-известните фигури в родния ъндърграунд живее втори живот. Без капка преувеличение.