Васил Иванов с нов бомбен удар срещу Нова тв! Журналистите стоят там,...

Васил Иванов с нов бомбен удар срещу Нова тв! Журналистите стоят там, защото имат

4628

Васил Иванов разкри ексклузивно пред „Блиц“ в кой момент от работата си е решил да напусне и да поведе битка срещу цензурата в Нова телевизия. По думите му това става, когато поредно негово разследване е спряно от излъчване.

„Бях заснел съдия, който беше готов да говори пред камера за това как той пише едни решения, а шефката на съда отива и ги връща обратно. Примерно за камион с бежанци, който трябва да остане като доказателство. Той ни разказа как въпросната шефка отива и му взима делото, защото вече е неудобен.   Занесох този материал с доказателства и записи на шефката на новините Дарина Сарелска.

Тя ми каза: „Това, Василе, не интересува Нова телевизия! Попитах – мога ли да ти обясня, тя каза – не, не може. Питах кога ще може, отговори – в понеделник, разговорът ни се водеше в петък. Чаках цял понеделник, нищо. Вторник – отивам, няма я, в сряда – седи срещу мен, пие си кафето, смее се с колеги и пак няма време да говорим. Накрая каза – мога да те приема другия четвъртък след празниците. Тогава избеснях!   Призовавам я да се явим двамата на полиграфа аз дали съм взел рушвет, щото тя това намеква, второ дали съм правил поръчкови материали и трето – тя давала ли е информация на своя девер – депутат”, твърди Васил Иванов. Той отговори и на друг въпрос, който бе повдигнат от Дарина Сарелска, и който се коментира в медиите.

Става въпрос за това кой е негов кум и дали това не е бившият главен секретар на МВР Георги Костов: „Георги Костов ми е приятел покрай работата, бил съм на сватбата на дъщеря му, виждали сме се. Те дори за това ме обвиняват, а аз за него не съм правил никакъв материал. Единствено като го смениха, той си пусна позиция, че е несправедливо. Моят кум работи в квартал „Борово””, разкрива Васил Иванов.

Той разказва пред „Блиц“ и защо е записвал свои колеги. Твърди, че започва да прави това в момент, когато разбира какво става и, че може да стане неудобен, да бъде обвинен в какво ли не, без да може да се защити:   „Било неморално да се записва по този начин – превантивно да се защитя, за да докажа, че не лъжа и после да мишкуват, а е морално тя да праща да снимат този и ония.

Тя лично е разписвала да се купуват скрити камери, понеже старите се изхабиха.   Това си казах, че просто не мога повече, ще ме разсипят, ще ме съсипят, но повече така не желая, не съм станал журналист, за да следвам някакви политики, на някакви…

Най-лесно щеше да ми е да остана, взимах голяма заплата, да не работя, да си получавам заплатата. Колегите казват – ние имаме заеми, как да те подкрепим… И аз имам заем, и жена ми има, имам и три деца.

Понеже го казах как се работи в Нова телевизия, сега съм най-големия грешник, това са всеизвестни истини, всеки го знае, но никой не смее да говори. Единствено заради опита, понеже имам нюх, реших да направя тези записи. Имам и други и ще ги разпространя, когато му дойде времето.   Аз си имам разговор с Марин Николов за това, че напускам и ще ми спират материалите, това е отпреди пет, шест месеца. Преди три месеца имам смс-и до Силва Зурлева и отговорът й е: Моля те, не напускай, помисли!”