Ето защо никога не бива да убивате стоножка в къщата си!

Ето защо никога не бива да убивате стоножка в къщата си!

899

Много ясно, че това противоречи на всякакви причини и инстинкт, но никога не трябва да убивате стоножка.

Дори и да сте в банята в 2 часа сутринта, трябва да се опитате да устоите на желанието.

И дори тези от нас, които са имунизирани срещу пълзящия фактор на паяци, мравки и хлебарки, може да се разтреперят, когато са изправени пред всички тези ужасяващи сегментирани крака. Коефициентът на гадост става още по-висок, когато разглеждате любимите им места за разходки.

Тези насекоми обичат да са на хладно влажно място и дори да се настанят в тоалетната. Причината за да не я убивате е проста: никога не бива да се нахвърляте на стоножка, защото може би тя е единственото нещо, което стои между вас и другите буболечки.

За разлика от по-големите си братовчеди, къщната стоножка има сравнително късо тяло, с около 30 закръглени крака.

Все пак, никога не бива да убивате стоножка, какъвто и ужас да изпитате.

Тези същества всъщност са най-добрата защита на природата срещу други насекоми. Помислете за това: къщната стоножка е гадост, но има ненаситен апетит, а любимите й храни са мравки, мухи, паяци, дървеници и хлебарки.

Това не означава, че трябва да позволите на стоножките да се разхождат свободно в дома ви.

Ето какво е описанието през 1902 г. от ентомолог ги описва:

Често може да се види, че се промъква през етажа с много голяма скорост, от време на време спира внезапно и остава абсолютно неподвижна, изведнъж възобновява бързите си движения, често се стрелка директно към хората в къщата … като по този начин създава много ужас.

Е, не е нужно да сте жертва на ужас! Вместо да смачкате стоножката, просто я изсипете в бурканче и го изнесете навън, в райони с много влажни листа и камъни, където тя може да продължи да се храни.

Можете също така да се опитате да намалите влагата и влажността в места като мазето и банята, за да предотвратите размножаването на стоножките.

Ако сте виждали само една или две стоножки, може дори да предположим, че ще ги оставите да живеят във вас.

Най-важното е, че стоножката не може наистина да ви нарани – освен да ви стресне психически, разбира се. Но въпреки ужасяващия си вид стоножката не е достатъчно голяма и не хапе хората, за разлика от по-смъртоносните си братовчеди. Също така за разлика от мухите и хлебарките, те не могат да пренесат сериозни микроби и болести във вашия дом. С други думи, стоножките просто искат да изядат всички паяци във вашата баня и да ви направят щастливи и няма нищо лошо в това!