Всички са в потрес! Нещо страшно странно мъчи познатите на Ивелин! Той...

Всички са в потрес! Нещо страшно странно мъчи познатите на Ивелин! Той е

7253

Как се оцелява 10 дни по баирите на Родопите? В гора, пълна с вълци и мечки, без храна и само на вода?

Този въпрос си задават всички – спасители, приятели, близки и роднини, които от 5 до 14 май търсиха неуморно Ивелин Узунов, 20-годишният младеж, който изчезна изненадващо ден преди Гергьовден.

Ивелин бе открит в неделя от шефа на пожарната служба в Смолян Васил Въчев в изоставена постройка до махала Доганово. Младият мъж лежал с качулка на главата, бил бос, а ръцете и краката му били подути и с променен цвят.

„Попитахме го как е, а той се надигна и отговори, че е добре. Но личеше, че е изнемощял, занемарен, с прокъсани дрехи и не можеше да ходи“, каза Вълчев, цитиран от „24 часа“.
Пожарникарят е категоричен, че е щастлива случайност, че Ивелин не е срещнал мечки или вълци, защото районът бил пълен с тях.

Вълчев поискал одеяло от близкия овчарник и се обадил на тел. 112. Лекарите и полицаите пристигнали бързо. От Бързо помощ го прегледали на място, момчето било адекватно.

В болницата в Смолян Ивелин е приет в неделя с много ниско кръвно налягане, измръзнали крака и ръце и леки повърхностни охлузни рани. Днес вече е по-добре.

Лекуващият лекар от интензивното отделение в Смолян д-р Венцислав Проданов информира, че измръзванията на краката на Ивелин са по-сериозни от тези на ръцете. И медикът е изумен как младежът е успял да оцелее в гора, пълна с диви животни и без да се храни.

„Не е търсил изобщо помощ и е бил навън без заслони, затова има и измръзвания“, твърди чичо му Бисер. Той смята, че пиенето на много вода е спасило племенника му.

Чичото разказва и че момчето хвърлило обувките и чорапите си, защото го убивали. Те бяха намерени в петък в землището на с. Кошница.

Ивелин живее от години в София – заедно с майка си и баба си. Миналата година обаче възрастната жена починала, а момчето приело това трудно. Приятелите му разказват, че се затворил в себе си и се променил.

От полицията признават, че са били затруднени от липсата на подробности около изчезването и от това, че нямало наличие на данни за престъпление.

Информацията от най-близките му хора през цялото време е била оскъдна.

Баща му първо твърдял, че е отвлечен с черен автомобил. Младежът му се обадил в деня на изчезването, след което телефонът му бил изключен и не се обадил на никого, дори на майка си, която се притеснявала.

Издирвалите го твърдят, че най-вероятно се е криел, за да не го намерят по-рано. Районът, който е обитавал през 10-те дни, е по склон, откъдето нерядко има видимост към Смилян и дори към къщата, в която живее.

Макар и слабонаселен, в района има 5-6 села и в сегашния сезон хората обикалят по ливади и градини. Всяка къща, обор, действаща или изоставена плевня са били проверявани многократно, но не са откривани следи от момчето.

Според запознати Ивелин или е решавал лични и семейни проблеми, като се е криел, или е направил опит да докаже на някого, че може да се справя сам.