дом Свят Сподели с всички! Кошмарът е голям! Цялото семейство на Мария почина, след...

Сподели с всички! Кошмарът е голям! Цялото семейство на Мария почина, след тази грешка в кухнята

1030

Осемгодишната Мария Челушева от Русия останала сираче през 2014 година, заради стари картофи, които семейството й съхранявало в мазето. Когато баща й отишъл да ги вземе от мазето, никога повече не се е върнал.

Същото се случило и с брат й и накрая с баба й.

Бабата се опитала да извика съседите за помощ, но докато те пристигнали, вече било твърде късно. Важно е да се запомни и знае, че картофите съдържат гликоалкалоиди – токсични съединения, които се намират в отровните билки.

Това прави картофите отровен продукт в определени ситуации, не само когато се яде, но и когато се вдишва.

Ако имате картофи у дома, които са престояли дълго време и за започнали да загниват, по-добре ги изхвърлете, за да предотвратите появата на тази невидима отрова. Това смъртоносно съединение убило семейството на Мария.

 

Ето повече по темата:

 

Вредата от покълналите зеленчуци

Има много полезни кълнове – това са предимно кълновете на зърнените храни. Но когато някои зеленчуци покълнат – това се отнася най-вече до картофите – това е не само вредно, но и опасно за здравето.

Една от съставките на картофената кора е соланинът, който е много опасен и може да предизвика сериозни здравословни проблеми и дори смърт, тъй като е силно отровен. Не подценявайте силно отровното действие на соланина и не мислете, че при топлинната обработка на картофите той изчезва.

Дали ще прораснат картофите зависи от продължителността на тяхното съхраняване на слънчева светлина. В момента, в който те започнат да покълват или да стават зелени на места или изцяло, това е знак, че соланинът в тях е достигнал до опасни за човешкото здраве стойности.

Кълновете съдържат около сто пъти повече соланин от количеството, което се намира в кората на картофите. Ако се съхраняват много продължително време, картофите ще започнат да покълват, а имат ли поне едно зелено петно, моментално ги изхвърлете.

Консумацията на такива картофи може да предизвика световъртеж, нервни разстройства, болки в стомаха, повръщане, стомашно разстройство, задух, гърч, припадък.

Прорасналите и зелените картофи са много опасни за бременните жени, тъй като се отразяват върху здравето на бебето и то може да се роди с увреждания.

Ако все пак по някаква причина се налага да консумирате покълнали картофи, изчистете изцяло всеки картоф от кълновете и използвайте предимно сърцевината на зеленчука. След като обелите картофите доста дебело, измийте ги в купа с вода и много сол и после ги измийте под струя течаща вода.

Прорасналият чесън също не е много полезен за здравето, но не крие такива опасности, като прорасналите картофи. Прораснат ли зелени кълнове на чесъна, не е добре да го консумирате, тъй като той става много горчив и не носи никаква полза на организма.

© blitz.bg

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи