дом Oбщество Внимание! България в окото на бурята! Навсякъде гърми и трещи! Затвориха училищата...

Внимание! България в окото на бурята! Навсякъде гърми и трещи! Затвориха училищата в

580

Кметът на румънската столица Габриела Фиря съобщи, че е решила училищата в Букурещ да бъдат затворени по-рано днес, защото тази вечер се очаква градът да бъде ударен от буря, пише информационният сайт „Зиаре“.

Така всички училища в румънската столица днес ще затворят в 17,00 часа.Кметът помоли училищния инспекторат да влезе в контакт с всички образователни институции, така че учениците да си бъдат у дома, когато започне бурята, “ а не на някоя автобусна спирка“.

Фиря поиска също да се проверят дърветата, така че да няма риск да бъдат отскубнати от очаквания силен вятър, както и да се укрепят покривите на сградите. Според метеоролозите критичното време за Букурещ ще бъде в сряда от 20,00 часа до 03,00 часа сутринта в четвъртък.

Очакваната скорост на вятър е между 55 и 65 километра в час. Очакват се и валежи от по 25 литра на квадратен метър до 35 литра на квадратен метър.

Буря, характеризирана като суперклетка от метеоролозите, разразила се в Западна Румъния в неделя вечерта стана причина за смъртта на осем души. Над 140 души пострадаха, като част от тях още са в болница. Стотици хиляди румънци бяха без ток заради аварии. По първоначална оценка причинените щети са на стойност най-малко 4,3 милиона леи (1,45 милиона лева).

/24 часа