дом Oбщество СТРАШНА ВЕСТ ПОЧЕРНИ БЪЛГАРИЯ, ВСИЧКИ Я ОБИЧАХА. ЖИВЯ ЖИВОТА СИ С ГОРДОСТ...

СТРАШНА ВЕСТ ПОЧЕРНИ БЪЛГАРИЯ, ВСИЧКИ Я ОБИЧАХА. ЖИВЯ ЖИВОТА СИ С ГОРДОСТ И ДОСТОЙНСТВО. ПОЧИНА САМАТА

415

На 26 септември 2017 г. от този свят си отиде една легендарна пловдивска учителка.  Бедрие Шерифова Ходжева, първата турска учителка в Пловдив почина след продължително боледуване на 87- годишна възраст, но с изпълнена мисия в живота си, който изживя с гордост и достойнство.

 

Възхитителна жена, красива, добра и строга майка, дългогодишната учителка по български език бе сред ярките представители  на турската аристокрация в Пловдив. Родена в Хисар през 1930 г., но израснала в едно от 10-те пловдивски турски семейства, живеещи на Главната улица в града под тепетата. Преподавател по български език с над 40 -годишен стаж в много пловдивски училища, сред които  „Найден Геров“, „Гео Милев“, „Кирил и Методий“ и други.

Директор на турското училище в с.Устина. Бедрие Ходжева беше изключително обичана от учениците си, които я търсеха до последно, канеха я на свои празници и важни житейски събития, гостуваха и, споделяха и . Тя знаеше и помнеше подробности за живота и успехите на всеки един от тях, съобщава „Марица“.

Без да е участвала никога в политически партии и организации, още в края на 40-те и началото на 50-те години, като млада учителка е изиграла активна роля в културното и образователното развитие на турското население.

Една от каузите, на която Бедрие Ходжева е посветила сили и енергия през годините е премахването на забрадките и мотивирането на децата да посещават училище. В онези трудни и смутни времена, смелата млада жена е умеела е да общува с родителите, да ги убеждава в смисъла и ценността на образованието, да вдъхновява децата да живеят пълноценно, да се образоват и да следват мечтите си. За  тази кауза е  работил активно и нейният съпруг – също учител. Сестрата на  Бедрие,  известна за времето си оперна певица, също е била сред уважавания  културен елит на града.

Учителката Бедрие Ходжева остави след себе си много спомени, двама синове  – уважавани пловдивски лекари и добри внуци. Активна, будна и широко отворена към света и младите хора, тя беше сред най-важните гости на поетичните вечери, организирани от студенти в специалност „Български и турски език“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Посещаваше редовно еврейските празници, заедно със снаха си доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева. Проповядваше обич, разбирателство, толерантност, но и борбеност, които предаде на многобройните си ученици, на близките си, на синовете си. Със сигурност, всички те ще я пазят завинаги в паметта си.

Погребението на Бедрие Шерифова Ходжева е на 28.09.2017 г. в траурния парк на село Устина.

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи