дом Рецепти Чесънчето от комшийката, пилето – от мен. Щом разбра, че трябват 40...

Чесънчето от комшийката, пилето – от мен. Щом разбра, че трябват 40 скилидки, сбърчи нос. Да видите после как дотърча, като усети аромата!

253

Днес ще ви изненадаме с нещо необичайно лесно, но изключително вкусно: рецепта за печено пиле.  Звучи обикновено, но повярвайте, съвсем не е така!

Пиле „40 скилидки чесън» (Poulet aux 40 gousses d’ail) е рецепта от класическата провансалска кухня , която с течение на времето е придобила множество вариации. Едно нещо, обаче, остава непроменено:  40 скилидки чесън , с които се пълни самата птица, и които изпълват кухнята и цялата къща с невъзможно апетитен аромат!

пиле с 40 скилидки чесън

Провансалско пиле с чесън СЪСТАВКИ: 1 пиле  с тегло около 1,5 кг 40 скилидки чесън (3-4 големи глави чесън) 1 чаша сухо бяло вино 1 супена лъжица  сухи треви – провансалски билки 50 гр. масло сол , смлян черен пипер на вкус ПРИГОТВЯНЕ: Загрейте фурната на 180 градуса. Натрийте пилето със сол и черен пипер отвън и отвътре. В тавичка с дебело дъно разтопете маслото и леко запържете в него обеления  чесън . Поставете птицата директно върху приготвения чесън, поръсете с провансалски билки и залейте с виното. Не забравяйте предварително да вържете краката на пилето с канап!пиле с 40 скилидки чесънПъхнете пилето да се пече в продължение на 1 час, като не забравяйте да го покриете с капак или фолио. След това махнете фолиото, полейте пилето с отделения сок и печете още 30 минути до златисто кафяво.пиле с 40 скилидки чесън

Между другото, в никакъв случай не изхвърляйте чесън след изпичане! Той е омекнал и се е пропил със соса от пилето, виното и ароматните билки, и е истински деликатес, който да поднесете към месото или  да намажете върху печена филийка!

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи