дом Oбщество По-страшно от война! Ало, ГЕРБ, Бойко! Ето я страшната истина за България!...

По-страшно от война! Ало, ГЕРБ, Бойко! Ето я страшната истина за България! 50 000 души са

685

Снимка: Булфото, архив

С 50 000 души се топи всяка година страната ни, а 181 населени места са вече напълно обезлюдени. 48% от напусналите България наши съграждани са на възраст между 20 и 39 години. Всичко това води до застаряване на населението ни, до намаляване на работната ръка в следващите години и до спад в темповете на икономически растеж, предаде „Блиц“.

Това стана ясно от доклада на д-р Христина Христова, която е съветник по социалната политика на вицепремиера Валери Симеонов в рамките на кръгла маса „Подобряване на демографското състояние на Република България”, проведена в Пловдив. Според експертни становища след 20 години една четвърт от хората на пазара на труда у нас ще са над 65-годишна възраст. „Държавата трябва да се подготви с политики за квалификация на третата възраст, тоест – учене през целия живот”, каза Христова, цитирана от в. „Монитор“.  До 2050 година работната ръка ще намалее с 40%. Ефектът от това ще е спадане в темповете на икономически растеж, което в български измерения ще е 0,7%, гласи доклад на Световната банка.  В същото време родителите на 57% от пеленачетата у нас живеят на съвместни начала, без да имат подписи в Гражданското. Такива връзки според специалистите са по-нетрайни от традиционното семейство.  Тревожна е и статистиката, според която от 2015 г. до 2030 г. жените в детеродна възраст у нас ще намалеят с половин милион.

Увеличават се и семействата, които търсят клиники „ин витро”, за да успеят да се сдобият с рожби, но в същото време българката все по-често отлага напред в годините първото си раждане. Така, ако допреди 20-ина години жената у нас е раждала първото си дете на около 24-годишна възраст, то вече все повече жени стават за първи път майки след 30-годишната си възраст.  Най-високият процент застаряващо население с ръст на коефициента за смъртност е в областите Видин, Монтана и Враца, а най-нисък е в София, Благоевград и Кърджали.

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи