дом Свят Почина един от двамата последни държавни глави от Втората световна война. Последният...

Почина един от двамата последни държавни глави от Втората световна война. Последният е Симеон Сакскобургготски.

372

Бившият румънски крал Михай е починал в Швейцария, съобщи семейството му.

96-годишният монарх страдаше от левкемия и рак на кожата и се оттегли от обществения живот през март миналата година, припомня Ройтерс.

Тогава за пазителка на короната беше определена най-голямата му дъщеря – престолонаследничката принцеса Маргарета.

Михай и съпругата му Ана, която почина миналата година, имат пет дъщери, петима внуци и внучки и трима правнуци и правнучки.

Михай I e роден на 25 октомври 1921 година и бе на престола на Румъния от 1927 до 1930 г. и след това от 1940 до 1947 г., когато е принуден от румънските комунисти да абдикира. Кралят се установява в Швейцария, където става летец и работи в авиокомпания.

През 1992 г., три години след революцията от 1989 г., румънското правителство разрешава на Михай да се върне в страната за великденските празници. Завърналият се крал привлича огромни тълпи от хора, според някои надхвърлящи един милион души. Популярността му обезпокоява президента Йон Илиеску, който забранява достъпа на Михай до Румъния за следващите пет години. Румънското гражданство на краля бе възстановено през 1997 г.

Михай е трети братовчед на британската кралица Елизабет II и бе последният монарх на Кралство Румъния. Той бе и един от двамата последни живи държавни глави от Втората световна война. Другият е Симеон Сакскобургготски.

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи