дом Oбщество Честито, българи! Обявиха: Дълги уикенди, големи празници! Ето кога ще почиваме през...

Честито, българи! Обявиха: Дълги уикенди, големи празници! Ето кога ще почиваме през 2018 (Пълна схема)

732

Какви почивни дни ще има покрай официалните празници през 2018 година? Преди година парламентът сложи край на сливането им.

По новото правило обаче, когато празничният ден се пада в събота или неделя, той не се губи, така че се почива в понеделник.

Празници, семейни сбирки, почивки, веселби на маса, наздравици. Така минават почивните дни, които колкото и да съчетаваме с отпуски, никога не стигат.

И въпреки че традиционно годината започва с почивен ден – 1 януари, първият работен ден – 2 януари започва мъчно и трудно и човек няма как да не мисли за отминалите празници.

Затова нека отправим поглед към следващата година, когато също се заформят почивки от по 3-4 дена, а коледно-новогодишните празници отново се очертават доста продължителни.

И така, първата почивка след дългия и обикновено безпаричен януари и мразовития февруари, е около 3 март. Тази година официалният ни празник се пада в събота, което според новото правило означава, че ще бъдем компенсирани с още един ден почивка – 5 март. Така за един дълъг уикенд от 3 дни ще можем да се отдадем на зимни спортове или пък на мързел в спа курортите.

Следващата по-голяма почивка ще е само след месец в началото на април. Тази година Великден се пада рано – на 8 април. Ще се почива както обикновено от Разпети петък до втория ден на Великден – от 6 до 9 април.

Май месец, който традиционно е изпълнен с много празнични дни, също дава възможност за почивки. 1 май /Денят на труда/ се пада във вторник. С един ден отпуска – 30 април, може да заформите 4-дневна почивка от 28 април до 1 май.

Следващият голям празник – Гергьовден, пък се пада в неделя. Така около 6 май отново се получават три почиви дни – от 5 до 7 май.

Така който има нужда да разтовари и не жали отпуска, може да обедини двата празника и с 4 дена отпуска да се откъсне от работния процес за цели 10 дни – от 28 април до 7 май.

Денят на българската просвета и на славяската писменост 24 май пък се пада в четвъртък. Ако си вземете в петък отпуск, може да се радвате на още един дълъг уикенд и да отворите морския сезон например.

След тримесечна лятна отпускарска пауза, идва ред на празничния септември. Първият почивен ден е 6 септември – Съединението на България, който се пада отново в четвъртък и лесно може да се съчетае с един ден отпуска.

22 септември, когато честваме независимостта на България, пък е ден събота. Затова ни се полага и понеделникът – 24 септември, да е почивен.

И през 2018 г. коледните и новогодишните празници се очертават продължителни, като между тях ще има само два работни дни.

Следващата година празнуването по Коледа започва на 22 декември и продължава пет дни – до втория ден на Коледа – 26 декември. Работни дни са само 27 и 28 декември. Почивката по Нова година пък се получава 4-дневна – от 29 декември до 1 януари.

Ако в края на годината имате още дни отпуска, пък сте и именяци, няма нищо по-подходящо от това да слеете двата празника и да запразните от 22 декември, та чак до 2 януари! dnes.bg

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи