дом Здраве Това никога не съм го знаел! Как може толкова години да не...

Това никога не съм го знаел! Как може толкова години да не обърна внимание?! Днес погледнах бутилката си и видях

487

Пластмасовите бутилки са сред най-разпространените съдове днес, затова е логично да приемем, че можем да ги използваме отново и отново. Оказва се, че понякога това не е безопасно, предупреждава obekti.bg, позовавайки се на Bright Side.

Кои пластмаси изпускат вредни химикали?

Някои пластмаси са източник на вредни химични вещества, които могат да преминат във водата. Обърнете внимание на специалните знаци отдолу: тези номерирани триъгълници показват какъв тип пластмаса е използвана.

Бутилката с етикет 1 (PET или PETE) е безопасна само за еднократна употреба. При излагане на кислород или на високи температури, включително слънчева топлина, тази пластмаса изпуска токсични вещества, които попадат във водата.
Избягвайте бутилките с етикет 3 или 7 (PVC и PC), тъй като те също изпускат вредни химикали, които могат да проникнат в храната и напитките ви.     Бутилките от полиетилен (2, HDPE и 4, LDPE) и полипропилен (5 и PP) са подходящи за многократна употреба. Те са относително безопасни, ако съхранявате само студена вода в тях и редовно ги дезинфекцирате.

Пластмасовите бутилки са богата среда за развитие на бактерии 

Да пиеш вода от използвана пластмасова бутилка е почти същата като да оближеш седалката на тоалетната или играчката на кучето, установява изследване. Количеството бактерии в такива бутилки често надхвърля границите на безопасност. Създаваме перфектните условия за растеж, като вземаме бутилката с мръсни ръце, не я изплакваме достатъчно добре и държим топла вода в нея. Какво да правим тогава? Промивайте бутилките редовно с топла сапунена вода, оцет или антибактериална вода за уста. Обърнете внимание на гърлото на бутилката при почистване. Там се събират най-много бактерии. Ако се съмнявате, използвайте сламка.

 

И още:

Известно е, че съставът на пластмасовите бутилки и опаковки за продукти включва химикалът бисфенол А (BFA). 

Според експерти, високите концентрации на това химично съединение са сравними с женския полов хормон естроген.

Истина:

Според учените от Обединеното кралство, съдържанието на бисфенол А в човешкото тяло води до риск от развитие на диабет и група сърдечни и съдови заболявания.

Мит:

В тялото се натрупват големи количества бисфенол А.

Истина:

Детските бутилки за вода и храна се произвеждат без BFA. На сертифицираните детски продукти винаги има индикация, че продуктът е произведен без използване на BFA.

Истина:

При нагряване и контакт с водата, пластмасата може да отделя различни вредни токсични съединения, които причиняват сериозни заболявания в човешкото тяло.

Мит:

Пластмасовите чинии са безопасни. Това не е вярно, защото при загряване на пластмасовия съд, например в микровълнова фурна, се отделят голямо количество токсични вещества. Тези химикали се абсорбират в храната и водата и след това влизат в човешкото тяло, причинявайки непоправима вреда на здравето.

Истина:

Хранителната пластмаса е изработена от поливинилхлорид (PVC), полипропилен, полиетилен, полистирен и поликарбонат. Сами по себе си, тези съединения са нетоксични, но в този случай увреждането е причинено от технологични добавки.

Мит:

Съдовете и бутилките, изработени от пластмаса, не могат да доведат до рак. Това е мит, тъй като тези съдове и бутилки, например, от PVC с времето, започват да секретират канцерогенното вещество винил хлорид, което води до образуването на тумори./ Zdrave.to