дом Oбщество Мощен взрив разтресе софийския квартал Стрелбище! Брутален атентат е, убиха един от...

Мощен взрив разтресе софийския квартал Стрелбище! Брутален атентат е, убиха един от най-могъщите босове в България

619

На 28 януари 2002 г. мощен взрив разтърсва блок 27 в столичния жк „Стрелбище“. Четирима са ранени, един от тях – дясната ръка на убития бос на ВИС Васил Илиев.

 

Минути преди експлозията, избухнала около 20 часа, 35-годишният Димитър Димитров-Маймуняка паркира мерцедеса си пред блока, в който живее приятелката му Надя Иванова.

Босът е придружаван от тримата си охранители. Когато мъжете влизат във входа, заложената над пощенските кутии бомба избухва. По-късно разследващите ще установят, че е с 500 грама тротилов еквивалент. Бомбата е била задействана с дистанционно устройство, изпочупени са стъклата и вратите на 8-етажната сграда, припомня Дир.бг.

Макар и ранени, гардовете на Маймуняка успяват да го качат на колата и да го откарат във Военномедицинска академия. Два дни по-късно Димитров издъхва без да дойде в съзнание. „Тежък хематом в мозъка и проблеми с белите дробове“, лаконични са лекарите.

Версиите

Роденият в петричкото село Добрилати Димитър Димитров тренира борба в ЦСКА, където се запознава с Васил и Георги Илиеви. Детското приятелство продължава през годините и Маймуняка става дясната ръка на боса на ВИС Васил Илиев. По време на ганстерската война в средата на 90-те години именно той ръководи „наказателните“ отряди на силовата групировка. Освен това са му „поверени“ контрабандата през ГКПП „Капитан Андреево“ и връщането на крадени коли.

След убийството на Васил Илиев обаче в подземния свят се носят слухове, че брат му Георги недолюбва Маймуняка. Именно това е и една от версиите, които криминалистите разследват – вътрешни борби и неразбирателства във ВИС. Доказателства обаче няма. Освен това Димитров е съдружник на Георги Илиев във “ВАИ Петролиум” АД. Собственик е и на “Ирида – 71” ЕООД, което развива търговска и складова дейност, а чрез дружеството “Металтест” търгува със скрап и метал.

Не се намират доказателства и за версиите, че Маймуняка е поръчан от бивши гардове на Слави Бинев и че е ликвидиран заради заловени близо 30 ТИР-а с контрабандна стока.

Трите жени в живота на Маймуняка

35-годишният Димитър Димитров няма деца и близки роднини, макар през последните години преди смъртта си да поддържа връзка с три жени. Шефката на „Последващ контрол“ в Агенция „Митници“ Шинка Манова, която бе застреляна на 10 октомври 2005 г., му е тайна любовница. Фолкпевицата Лия е официалната му любовница, а Надя Иванова е жената, с която живее.

На погребението му, на което присъстват всички шефове на ВИС-2, начело с Георги Илиев, присъстват две от тях. Лия е сред опечалените, но съболезнованията приема Надя. Именно тя наследява една от основните фирми на Маймуняка – “Ирида 71” ЕООД. Дружеството от години е концесионер на плажовете Слънчев бряг-юг, където е развлекателният комплекс “Какао бийч”, Поморие-изток и Хармани на Созопол.

Разследването за взрива, отнел живота на Маймуняка, отдавна е спряно. Поръчителите и извършителите са неизвестни.

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи