дом Свят Сега медиите в Лондон гръмна: Приятелка на Скрипал донесла отровата от Русия...

Сега медиите в Лондон гръмна: Приятелка на Скрипал донесла отровата от Русия в пакет с

401

Поредна версия се появи за това откъде е дошла отровата „Новичок“, която тръшна семейство Скрипал. Този път я извади британският The Sun, цитиран от други руски медии, пише Канал3.бг.

В сюжета вече е вкарана любимата на руснаците елда, която те консумират обикновено на каша, но и по всякакъв друг начин и редовно присъства на трапезата им.

Британската полиция е разпитала приятелка на Юлия Скрипал, която била помолена да донесе от Русия във Великобритания елда за баща й, бившия полковник от разузнаването Сергей Скрипал. За това съобщи в понеделник The Sun, цитиран от ТАСС.

„Полицията подозира, че лакомството от Юлия за баща й може би е съдържало нервно-паралитичното вещество „Новичок“ е бил по входната врата, каквато теза застъпи Скотланд ярд. цитира вестникът думите на своя източник. Сергей Скрипал помолил дъщеря си да му донесе гречка/елда/, но, в бързината, Юлия забравила. Затова тя помолила неназованата приятелка да купи и да й донесе. Предполага се, че въпросната рускиня работи в голяма медицинска компания в Русия. Тя пристигнала в Лондон заедно с мъжа си малко след Юлия Скрипал. Остава обаче неизвестно кога и как е предала елдата в дома на Скрипал в Солсбъри.

Предпоследната версия за начина на покушението с химическо оръжие беше, че „новичок“ Юлия и Сергей Скрипал бяха отровени на 4 март в английското градче, недалеч от което има секретна лаборатория. Двамата бяха настанени в болница, а Юлия вече дойде в съзнание от два дни. Отравянето се приписва на Русия, поради което Великобритания поиска солидарност от ЕС, САЩ и останалия свят, като от повечето страни я получи, и последваха отзовавания на руски дипломати. Русия отрече и отвърна с реципрочни мерки – започна също да отзовава чужди дипломати и дори да закрива консулства, като например, британското в Петербург.