дом Oбщество „Дойче Веле“: Невероятната история на 13-годишната Пепеляшка от Рогош и бизнесмена

„Дойче Веле“: Невероятната история на 13-годишната Пепеляшка от Рогош и бизнесмена

374

Пепеляшка не знае и дума английски. Но че точно днес е облякла блуза с надпис „She dares“, „Тя се осмелява“, е удивителна случайност. Защото точно за това става дума в нейната история: за смелостта да промениш живота си.

Пепеляшка се казва всъщност Антоанета Колева, но отдавна всички се обръщат към нея само с името на приказната героиня, превърнала се от богато момиче в слугиня, която обаче накрая омайва всички на бала и печели сърцето на красивия принц, разказва репортаж на Веселина Божилова.

За Пепеляшка от Рогош, Пловдивско, приказката започва от средата. Родена в ромската махала на селото като единствено момиче в семейство с още две деца, тя расте докъм 13-ата си годишна по ония правила, които следва да я отведат в добре познатото русло – социални помощи, тясна етническа среда без никаква перспектива, не дай Боже – работа на магистралата. Сама признава, че не е била „стока“. Бягала от училище. И редовно яла шамари.

Метаморфозата
Родното ѝ село е разположено в една от най-плодородните зони на България, отсреща е Трилистник, а в нивите наоколо преди 20 години се заражда стопанство. Негов „баща“ е Красимир Кумчев, известен аграрен специалист, ръководил преди промените огромен ябълков масив, откъдето са снабдявали с ябълки цяла Москва.

Днес стопанството му се разпростира на 70 хектара – предимно овощни градини. Бизнесът е семеен, работата е много, а всичките му работници, двайсетина основни и над 100 по време на беритбата, са от ромските махали на Рогош и Трилистник. Ромите от тази местност работят и другаде – в района има и други стопанства, има и индустриална зона.

Но само тук Пепеляшка се чувства на мястото си. Когато била на 13, след поредната порция шамари, избягала от училище и се присъединила към група жени от Рогош, наети да работят в стопанството.

Първият ѝ ден на полето приключил с драма: поръчали ѝ да окопае пипера, но тя набързо унищожила целия посев. Решила, че сигурно повече няма да я пуснат тук, но не се отказала – била упорита, идвала пак и пак. И накрая я взели. Момичето някак се отличавало от останалите, а и било достатъчно младо, за да има шанс за цялостна промяна. Именно тук започва историята на нейната метаморфоза, която се случва първо в душата ѝ, а после и в живота.

Бавно и внимателно, с много разговори и добро отношение Красимир Кумчев и съпругата му успяват да я накарат да се замисли как да направи така, че да избяга от предначертания ѝ път. И ето – днес Пепеляшка е човек, на когото може да се разчита, когато трябва да се изпълни спешна поръчка. Стопанството зарежда всички големи търговски вериги, а понякога поръчките идват в самия край на работния ден. И тогава е нужна пълна мобилизация. Но Пепеляшка винаги се справя – не само защото е много бърза и сръчна, но и защото останалите я уважават.

„Всичките му приятели са българчета“
Днес Пепеляшка е на 29, продължава да живее в ромската махала, но къщата ѝ се отличава от останалите. А най-ярката илюстрация на нейната метаморфоза е 10-годишният ѝ син Наско. „Той трябва да учи. Това са мечтите ми, свързани с него. Това го карам по цял ден. И да не мързелува. Наско е в трети клас, от първи клас учи английски, а ако нещо не разбира от уроците в училище, го пращам на частна учителка. Всичките му приятели са българчета и изобщо не иска да говори цигански. Даже се сърди на братовчедка си, с която са в един клас и която му говори на цигански. Тренира баскетбол, а отскоро си имаме и първа любов“, разказва Пепеляшка с усмивка и добавя: „Понеже момиченцето е българче, веднага му казах: Внимавай, ние сме цигани“.

Пепеляшка и до днес се бои от рамките на клишето, от които самата тя е успяла да излезе. И затова прави всичко възможно, за да избута навън и сина си. Не се срамува, че е циганка, не иска и Наско да се срамува. Защото вярва, че човек се отличава по това дали е работлив и честен, а не какъв е по произход. „Мързеливи хора има и сред нас, и сред българите“, казва младата жена и обяснява, че най-важно за нея е именно Наско да не мързе