дом Oбщество Искам всички да чуят какво се случва в тази България! 5-годишно момченце...

Искам всички да чуят какво се случва в тази България! 5-годишно момченце отиде по спешност в болница, а там му

526

30 лева за преглед на 5-годишно дете в спешния кабинет на ИСУЛ – такъв зрителски сигнал получи bTV. Бащата твърди, че състоянието на момиченцето е било спешно, а дежурният лекар – че е неотложно.

На 15 май Инес се буди със силни болки в дясното ухо. Родителите ѝ я завеждат в единствения дежурен кабинет за София – в ИСУЛ. След прегледа лекарката ги насочва към регистратурата, където трябва да платят 30 лева.

„Определено беше спешен случай. Наглото отношение на въпросната лекарка ме накара да бъда афектиран в ситуацията и отказах да заплатя. Детето е на 5 години и би трябвало да бъде освободно от всякакви плащания”, категоричен е бащата Даниел Тодоров.

Лекарката от ИСУЛ, прегледала 5-годишната Инес, отказа да застане пред камерата ни, но коментира, че детето е било с възпаление на едното ухо, което не е спешно състояние.

Според стандарта за спешна медицина, независимо от годините, когато състоянието на пациента е неотложно, прегледът се заплаща.

„Дете посред нощ да дойде с болка в ухото си е спешен случай отвсякъде. От друга страна, ние сме и търговско дружество, а според Закона за здравето спешно състояние е това, което води до непосредствено застрашаване на живота на болния”, коментира изпълнителният директор на „Царица Йоанна – ИСУЛ” проф. Бойко Коруков.

За последната година загубите на ИСУЛ от пациенти, които не са спешни, са близо милион и половина лева.

„За съжаление, ще има все повече такива случаи, защото лечебните заведения излизат извън техните лимити и карат пациентите да заплащат, което е абсолютно нередно”, посочи Христина Николова, юрист в Център защита правата в здравеопазването.

След ИСУЛ Инес е прегледана в „Пирогов”, където по думите на бащата пари не са им поискани. Здравното министерство започва проверки по случая.