дом Oбщество ГЕРБ разшири обхвата на чумата – нови 30 000 глави “под ножа”!...

ГЕРБ разшири обхвата на чумата – нови 30 000 глави “под ножа”! БСП предупреди за гражданско неподчинение!

92

Чумата е установена на територията на областите Ямбол и Бургас, обяви на брифинг председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. В седем общини в заразените територии има 30 000 животни. На база на лабораторни резултати са предприети мерките срещу чумата.

БСП иска оставки заради кризата с чумата

БСП иска оставки заради кризата с чумата

Лидерът на БСП предупреди, че има опасност от гражданско неподчинение

Цветанов призна, че е необходимо по-голямо осведомяване на стопаните, въпреки че голяма част от обществото е осведомено за мерките срещу заразата. До този момент 4000  животни са избити.

Чумата е заплаха за животновъдството и националната сигурност

 

Чумата е заплаха за животновъдството и националната сигурност

Прекалкулират цените за обезщетения, а Порожанов подава оставка, ако Борисов поиска

Направени са над 400 проби, обясни той и увери, че обезщетяването на стопаните ще стане в максимално кратки срокове. Между 140 -190 лева на животно ще получат стопаните, като се мисли дори тази сума да е по-висока. Вземат се мерки страната ни да не е потърпевша от ситуацията, обясни той.

Социалистически караул пази козите на баба Дора в Шарково

Социалистически караул пази козите на баба Дора в Шарково

Чакат и решението на Административния съд

Над 1 милиард лева е оборота от този бранш. Ще се работи и за икономическите последици от кризата. 75% от обезщетенията ще се поемат от ЕК.

Няма спор дали има чума или няма, отсече Цветан Цветанов и допълни, че мерките са с цел да се ограничи разпространението на чумата в България. 1 300 000 овце и кози има в България. Не трябва да стоим безучастни, категоричен е той.

Продължава умъртвяването на овце и кози в Ямболско

 

Продължава умъртвяването на овце и кози в Ямболско

Това стана ясно след среща на министъра на земеделието с местни животновъди

 

Зам.-председателят на ГЕРБ призова да не се спекулира с темата. БАБХ е предприела незабавни и неотложни мерки. Чума в България има, повтори Цветанов.

 

Оставките са ежедневно упражнение на опозицията, така той отговори на критиките на Корнелия Нинова. Червените искали да влязат във властта през резервния вход чрез гражданско напрежение. Трябва да сме отговорни като политици и държавници, настоя Цветанов.

 

Оспорихме всички действия на правителството като незаконни. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след спешната среща при Цвета Караянчева. Тази сутрин Караянчева всичка председателски съвет в Народното събрание заради кризата с чумата по животните в Странджа

Всичко направено до тук е незаконно, беше категорична Корнелия Нинова. Левицата е недоволна, че се избиват животни без предупреждение. Не се правела и дезинфекция.

Лидерът на социалистите настоя да се изпълнява законът. Ако стопаните заведат иск, държавата ще бъде осъдена, както предупреди тя.

Искаме по същество да се изясни за какво става дума, настоя още червеният лидер. Докато не се докаже, че става въпрос за чума, да се вземат карантинни мерки. По думата на Нинова държавата е съгласна да предприеме предложените от БСП мерки и до тогава да не се убиват животни.

 

Лидерът на БСП предупреди, че има опасност от гражданско неподчинение. Затова е настояла всички заедно да се справят със ситуацията и да успокоят хората.
Не може да изправяш полиция срещу народ, коментира Нинова.

Порожанов заяви и че не се притеснява от оставка. Готов е да я даде, ако премиерът му я поиска, но всичко, което е било нужно е направено.

Вътрешният министър Валентин Радев каза, че МВР е получило много забележки. Такава чума досега не е влизала в Европа, поясни силовият министър и заяви, че предприетите мерки досега са адекватни. Радев отчете грешка в комуникацията. Още днес повереното му ведомство взема под внимание забележките на опозицията. МВР ще вземе всички мерки, за да не се допусне разпространението на чумата и ще бъдат много по-добри в комуникацията, обеща вътрешният министър.

Чума има, каза и Валентин Радев. Френска лаборатория и наша включително, са установили заразата, допълни вътрешният министър.

 

Нюз БГ

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи