дом Oбщество България удари дъното! Диктатурата почна. При разкриване на корупция арестуваха журналистите на

България удари дъното! Диктатурата почна. При разкриване на корупция арестуваха журналистите на

210
Журналистът Димитър Стоянов от „Биволъ“ и румънският му колега Атила Биро са били задържани по време на работа от полицията в Радомир и по-късно освободени. От МВР засега не дават повече информация по случая. За задържането съобщиха от Асоциацията на на европейските журналисти (АЕЖ) и сайта “Биволъ“.

„Тази вечер (бел. ред. в четвъртък) нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: „Заедно срещу завладяването на държавата“ и за #ДжиПиГейт.“. Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях”, съобщиха от “Биволъ“.

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая.

От “Биволъ“ заявиха, че “тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света“.

„Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от „Биволъ“ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че „не е говорител, за да дава изявления“, обявиха от АЕЖ на страницата си във Фейсбук.

„Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото“, казват от АЕЖ.

Очаквайте подробности.