дом Oбщество Американец пил хранителна добавка със зелен чай и му се случи нещо...

Американец пил хранителна добавка със зелен чай и му се случи нещо ужасно

128

Американец пил хранителна добавка със зелен чай и му се случи нещо ужасно
Жител на американския град Далас, Тексас, Джим Маккантс пи добавки с екстракт от зелен чай и загуби черния си дроб. Неговата история, разказва информационния портал BBC News, цитирана от Zdrave.to.

На 50-годишна възраст американецът сериозно решава да обърне внимание на здравето си: той яде само здравословна храна, редовно спортува и пие максимум шест кутии бира годишно. Баща му починал на 59 години след сърдечен удар, а Маккантс много се страхувал да не го сполети същото. Наред с другите неща, той всеки ден в продължение на два или три месеца взимал уж безвреден биоадитивен екстракт от зелен чай в капсули. Рекламата посочвала, че ще подобри функционирането на сърцето, ще предотврати възможността за развитие на рак и ще му помогне да отслабне.

Ненадейно обаче Джим се почувствал зле, обадил се на линейка и бил откаран в болница с подозрение за цироза на черния дроб. Лекарите изключват алкохола, тютюнопушенето и нежеланите лекарствени реакции, тъй като Маккантс нямал лоши навици и не приемал лекарства. Лекарите заключили, че причината за чернодробните му проблеми се криели в хранителната добавка.

След няколко дни в болницата лекарите заявили, че спешно се нуждае от чернодробна трансплантация. „Казаха ми, че дори нямам седмица“, признава той. Слава богу, Джим имал късмет – той намери подходящ донор на следващия ден.